Cozonac pufos si aromat – Reteta perfecta pentru Paste

Cozonacul este unul dintre cele mai indragite deserturi traditionale romanesti, nelipsit de pe mesele de sarbatori. Cu un aluat pufos, umplut cu nuca, cacao, rahat sau stafide, cozonacul reusit necesita rabdare si cateva trucuri esentiale. Daca vrei sa obtii mereu cozonaci perfecti, urmeaza aceasta reteta detaliata si sfaturile noastre pentru un rezultat de exceptie.

🌼Meniul de Paste🌼 Ep1: Cozonaci fara framantare

Lista ingrediente:

Ingrediente pentru aluat:
– 1 kg faina 000;
– 14 g de drojdie uscata;
– 4 galbenusuri;
– 500 ml lapte;
– 100 g unt topit;
– 5 linguri de ulei;
– 160 g de zahar;
– coaja de la o lamaie;
– o esenta de rom;
– un varf de lingurita de sare.

Ingrediente pentru umplutura:
– 4 albusuri;
– 200 g de nuca maruntita;
– 40 g de stafide tinute la hidratat in esenta de rom cu apa;
– 100 g de zahar;
– 5 linguri de cacao;
– esenta de rom.

Extra:
– un ou amestecat cu o lingura de lapte pentru a unge cozonacii;
– 2 linguri de zahar cu o lingura de mac.

cozonaci Cosanzenele Gatesc

Mod de pregatire pas cu pas:

– intr-un bol punem drojdia uscata, 4 lingurite de zahar si 4-5 linguri de lapte cald si lasam cateva minute sa se activeze.

– amestecam galbenusurile cu uleiul (1-2 min) si untul topit;

– adaugam faina intr-un bol mare, ii facem o gaura in mijloc, punem sarea si incepem sa adaugam treptat ouale cu uleiul si untul topit, incorporand putin cate putin din faina;

– punem si drojdia cu laptele, apoi restul laptelui caldut (in care am pus zaharul, romul si coaja de lamaie) si amestecam in continuare pana cand ramanem fara faina pe margine;

– ungem mainile cu putin ulei (cat este necesar) si amestecam ingredientele pana cand aluatul format nu se mai lipeste nici de maini si nici de bol;

– lasam la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul;

– facem umplutura: batem albusurile spuma cu un tel si le amestecam cu restul ingredientelor;

– dupa ce aluatul s-a dospit, il impartim in 4 sectiuni egale;

– punem putin ulei pe o suprafata intinsa si curata si intindem fiecare parte de aluat;

– adaugam 2-3 linguri din umplutura, rasucim aluatul si apoi impletim cate 2 sectiuni;

– punem in tavi tapetate cu hartie de copt si mai lasam la dospit 30-45 min;

– ungem cozonacii cu ou si lapte, presaram zahar si mac si bagam la cuptorul preincalzit la 180 de grade (cu ventilatie) pentru 40-50 de minute.

Pentru mai multe detalii, va lasam clipul video: 

Sfaturi pentru un cozonac perfect

  • Foloseste ingrediente la temperatura camerei pentru o framantare optima.
  • Nu grabi procesul de dospire – timpul este cheia unui aluat aerat si pufos.
  • Framanta aluatul energic pentru a activa glutenul si a obtine o textura elastica.
  • Evita sa deschizi cuptorul in primele 30 de minute de coacere pentru a preveni lasarea cozonacului.
  • Pastreaza cozonacul invelit in prosop sau folie alimentara pentru a ramane proaspat mai mult timp.

Cu aceasta reteta detaliata si trucurile oferite, vei reusi sa prepari un cozonac delicios, pufos si aromat, perfect pentru sarbatori sau orice ocazie speciala. Secretul unui cozonac reusit sta in ingredientele de calitate, rabdare si framantare corecta. Spor la gatit si pofta buna!

Comments

comments