Chec cu lamaie si mac. Desertul perfect, pufos si aromat

Daca esti in cautarea unui desert usor de preparat, aromat si potrivit pentru orice moment al zilei, checul cu lamaie si mac este alegerea perfecta! Gustul sau echilibrat, nici prea dulce, nici prea acrisor, il face irezistibil pentru intreaga familie. Fie ca il savurezi dimineata alaturi de cafea sau ca il servesti ca desert dupa o masa copioasa, acest chec este o optiune delicioasa si rafinata.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale checului cu lamaie si mac este textura sa moale si pufoasa, completata perfect de micile bobite de mac, care adauga un plus de crocant si un aspect deosebit. Pe langa aroma proaspata de lamaie, care il face revigorant si usor, acest chec este foarte simplu de facut, chiar si pentru cei fara experienta in bucatarie.
Daca ti s-a facut pofta si vrei sa il pregatesti chiar acum, urmeaza reteta de mai jos. Respecta pasii si sfaturile pentru a obtine un chec aerat si delicios, perfect de impartit cu cei dragi. Ne apucam de treaba?
Chec cu lamaie si mac
📝Lista ingrediente:
– sucul de la o lamaie;
– 3 oua;
– 100 g de zahar;
– 150 g de unt topit;
– 240 g de faina;
– o lingurita de praf de copt;
– coaja de la o lamaie;
– 3 linguri de mac;
– zahar pudra pentru decorat;
– un varf mic de lingurita de sare.
🧑🏻🍳Mod de pregatire:
Intr-un bol mai mare batem ouale cu ajutorul unui tel. Radem si coaja de la o lamaie netratata; in cazul in care nu gasiti, puteti folosi coaja uscata de lamaie. Urmatoarele ingrediente: suc de lamaie, untul topit si zaharul.
Amestecam bine si apoi incorporam si faina si praful de copt. Ar trebui sa ne iasa un aluat dens si fin. Incheiem cu cateva linguri generoase de mac, amestecam pentru ultima data si punem toata compozitia intr-o tava de chec. Bagam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute.
Rezultatul? O bunatate pufoasa, delicioasa si plina de arome. Lasam putin la racit si apoi, daca vrem, putem decora checul cu zahar pudra. Daca il oferim cadou, il ambalam dragut cu hartie de copt, o felie de lamaie si sfoara clasica.
Mai jos gasiti si clipul video pas cu pas:
View this post on Instagram
Sfaturi si trucuri pentru a face un chec perfect (pufos si delicios)
🔹 Foloseste ingrediente la temperatura camerei – Untul, ouale si sucul de lamaie trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a se incorpora perfect in aluat. Acest lucru va contribui la textura pufoasa a checului.
🔹 Nu amesteca excesiv aluatul – Odata ce ai adaugat faina si praful de copt, amesteca doar pana la omogenizare. Daca mixezi prea mult, checul poate deveni dens si greu.
🔹 Alege faina potrivita – Foloseste faina tip 000 sau 550 pentru un chec aerat si fin. Evita faina cu prea mult gluten, care ar putea face checul prea compact.
🔹 Verifica coacerea cu o scobitoare – Dupa 30 de minute, inteapa checul cu o scobitoare in mijloc. Daca aceasta iese curata, checul este gata. Daca are urme de aluat, mai lasa-l 5-10 minute in cuptor.
🔹 Nu deschide cuptorul prea devreme – Primele 20 de minute sunt esentiale pentru cresterea checului. Daca deschizi usa cuptorului prea devreme, risti sa se lase in mijloc.
Cum pastram checul proaspat mai multe zile:
Daca vrei ca acest desert sa ramana proaspat si moale mai multe zile, urmeaza aceste sfaturi simple:
✔️ Depoziteaza-l intr-un recipient inchis ermetic – Poti folosi o caserola cu capac sau sa il infasori in folie alimentara. Astfel, isi va pastra textura si aroma.
✔️ Tine-l la temperatura camerei – Daca nu este foarte cald in casa, checul se pastreaza bine timp de 3-4 zile. In zilele toride, este mai bine sa il pastrezi in frigider, dar scoate-l cu 10-15 minute inainte de servire pentru a reveni la o textura moale.
✔️ Il poti congela – Daca vrei sa il pastrezi mai mult timp, feliaza-l si pune-l in pungi resigilabile in congelator. Se pastreaza perfect pana la 2 luni. Cand vrei sa-l mananci, lasa-l la temperatura camerei cateva ore sau incalzeste-l usor la cuptor.
Checul cu lamaie si mac este un desert simplu, dar plin de aroma si textura, ideal pentru orice moment al zilei. Cu ingrediente accesibile si un proces de preparare usor, acest chec va deveni rapid preferatul familiei tale. Urmeaza reteta si sfaturile de mai sus, iar rezultatul va fi mereu unul perfect – un chec moale, parfumat si delicios!
Write a comment