Scrub pentru scalp: beneficii, cu ce ingrediente il poti face acasa, cum si cat de des se aplica
Da un reset parului tau incepand cu zona scalpului.
Nu cred ca este Cosanzeana care sa nu fi auzit de exfolierea fetei sau a corpului. Insa… ati incercat vreodata un scrub pentru scalp? In timp ce scalpul poate fi una dintre cele mai ignorate parti ale corpului nostru (pana la urma sta frumos ascuns sub par), acesta are totusi nevoie de multa grija si atentie (ca si restul pielii noastre). Ne exfoliem buzele, tenul, mainile… de ce nu ne-am exfolia si scalpul? Parul lung, stralucitor si sanatos incepe cu un scalp bine ingrijit. Asa cum corpurile noastre au nevoie de exercitii fizice regulate, scalpul trebuie mentinut curat si sanatos cu masaje si exfoliere.
Ce este un scrub pentru scalp?
Unul dintre cele mai bune moduri de a avea grija de parul tau este prin exfolierea scalpului cu un scrub special. Exista atat de multi factori diferiti care pot crea probleme parului nostru – de la reziduurile din aer la transpiratie, urmele de sampon uscat sau excesul de sebum.
Exfolierea scalpului este necesara pentru a avea un par sanatos si frumos. In timp ce samponul si balsamul sau masca pot face parul curat si moale, scrubul poate indeparta toate reziduurile de pe scalp, matreata si excesul de sebum. In plus, prin masajul efectuat, acesta stimuleaza circulatia sangelui, accelerand astfel cresterea parului.
Te-ar putea interesa si: 5 Masti pentru par din ingrediente naturale pentru aceasta primavara
Scrubul pentru par: cum functioneaza?
Firul de par prinde viata in foliculii de par situati la aproximativ 4 mm sub suprafata scalpului. Cand ajunge la suprafata, acesta creste cel mai bine intr-un mediu cat mai curat. Cu toate acestea, scalpul adesea gazduieste uleiuri, reziduuri de produse si celule moarte ale pielii, toate acestea ducand uneori la iritarea scalpului si la cresterea ingreunata a firelor de par.
Parul devine gras cand glandele sebacee ale scalpului produc in mod excesiv sebum. Scrubul reechilibreaza nivelul pH-ului parului in timp ce detoxifica si curata. Pielea de pe cap este putin mai dura decat pielea din alte regiuni ale corpului nostru si, prin urmare, poate face fata exfolierii regulate.
Majoritatea scruburilor pentru scalp contin sare, zahar sau alte mici particule care dezlipesc si elimina celulele moarte si reziduurile de produse; asadar, scrubul reprezinta o modalitate excelenta de a exfolia si hrani scalpul in mod natural. La randul sau, acest obicei ajuta la cresterea parului.
Cum folosim scrubul pentru scalp?
Scruburile pentru scalp sunt foarte usor de utilizat. Cea mai buna varianta de a le folosi este dupa samponare, cand scalpul este inca umed – tot ce trebuie sa facem este sa ne impartim parul in cateva sectiuni si apoi sa aplicam o cantitate mica de scrub direct pe scalp, masand bine cu degetele prin miscari circulare timp de cateva minute. Apoi, nu ne ramane decat sa clatim foarte bine, sa samponam si sa folosim masca sau balsamul.
Sfat! Mare atentie sa nu exagerezi cu scrubul.
Folosirea acestuia mult prea des poate irita scalpul. Ar fi recomandat sa ne facem un scrub saptamanal, iar daca avem un scalp sensibil, cel mai bine ar fi sa folosim scrubul pe scalp o data la doua saptamani (masajul trebuie sa fie unul cat mai bland).
Te-ar putea interesa si: 4 Obiceiuri care iti afecteaza parul si la care sa renunti chiar acum
Nu stii daca ar trebui sa folosesti un scrub pentru scalp?
Te intrebi daca un scrub este potrivit pentru scalpul tau? Poate ca ai putina matreata sau parul tau refuza sa treaca de zona umerilor in lungime. Poate ca in ultima vreme parca si-a pierdut stralucirea… sau iti cade mai mult. Daca folosesti in mod regulat sampon uscat, produse pentru protectie termica, vopsea de par, este posibil ca un sampon si o masca sa nu fie o rutina suficienta pentru a iti pastra parul curat si sanatos.
Persoanele cu parul mai subtire, fin sunt mai predispuse la acumularea de produse.
Pe de alta parte, este important sa ai in vedere faptul ca exfolierea scalpului nu este potrivita pentru toata lumea. Acest tratament poate agrava afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul, acneea, eczema sau orice rana pe care o poti avea pe scalp.
Cum alegi scrubul perfect pentru scalpul tau?
Atunci cand ai in vedere cumpararea unui scrub pentru scalp, este important sa fii atenta la nevoile scalpului tau.
Exista doua metode de exfoliere: fizica si chimica.
Scruburile pentru exfolierea fizica contin particule mici si functioneaza cel mai bine pentru persoanele care se confrunta cu excesul de sebum, care au scalp uscat sau matreata. Pe de alta parte, scruburile pentru exfolierea chimica contin ingrediente active precum acidul salicilic si cel glicolic, care indeparteaza celulele moarte ale pielii fara sa fie necesara frecarea scalpului. Aproape toate scruburile (fie ca sunt pentru exfolierea chimica, fie pentru cea fizica) contin uleiuri naturale, antioxidanti, vitamine si minerale care ajuta la cresterea parului.
Scrub pentru matreata si scalp uscat
Important! Matreata si scalpul uscat sunt doua probleme diferite care adesea sunt vazute ca acelasi lucru. In timp ce ambele provoaca mancarimi ale scalpului, particulele de matreata sunt de obicei mai mari si de o culoare usor galbuie. Matreata este rezultatul unei infectii fungice care nu prea dispare fara tratament, in timp ce particulele scalpului uscat pot fi indepartate mai usor cu ajutorul unui scrub.
Te-ar putea interesa si: 5 Remedii naturiste impotriva matretii (sau pentru un scalp uscat si iritat)
De ce scrub ai nevoie pentru scalpul tau?
Daca ai un scalp uleios, care se ingrasa repede, opteaza pentru scruburi cu ingrediente absorbante precum carbunele sau argila caolin.
Daca ai nevoie de o curatare intensa, foloseste zaharul sau sarea de mare – aceste ingrediente ajuta la o exfoliere perfecta.
Daca ai un scalp uscat, cauta un scrub care contine ingrediente precum uleiul de jojoba, de nuca de cocos sau cel de argan.
Scrub homemade: scrubul pe care eu mi-l fac acasa cu ingrediente din bucatarie
Eu imi fac acest scrub de mai bine de jumatate de an si sunt foarte multumita de rezultate. Iata care sunt ingredientele pe care le folosesc:
– 2 linguri de sare roz de Himalaya (fulgi marunti)
– o lingura de suc de lamaie;
– o lingura de ulei de cocos;
– o lingura de miere;
– 5 picaturi de ulei de ricin (acesta poate fi inlocuit cu uleiul de menta, uleiul de jojoba sau uleiul de arbore de ceai – vom vorbi mai multe despre fiecare in parte si principalele beneficii intr-un articol viitor).
Amestec toate ingredientele intr-un bol si aplic scrubul pe parul proaspat spalat si inca umed. Masez bine, efectuand miscari circulare, apoi las sa actioneze timp de 10-15 minute. Clatesc cu apa calda, samponez inca o data si aplic o masca hidratanta pe varfuri.
Repet procesul o data la doua saptamani.
Te-ar putea interesa si: Top 5 cele mai bune uleiuri naturale pentru par.
sursa imagini: unsplash
Write a comment