Lacul Como Cosanzene obiective turistice

A trecut mai bine de o luna de la vacanta din Como si nu vreau ca timpul sa imi stearga aceste amintiri frumoase, motiv pentru care astazi am decis sa imi rup putin (mai mult) timp, sa aman trimiterea catorva mailuri si editarea unui nou clip si sa astern aici toate gandurile, detaliile si planul pe care l-am facut pentru Lacul Como.

Atat eu, cat si Alex, ne doream de foarte mult timp sa ajungem aici. Am avut chiar si o incercare in urma cu cativa ani, cand am zburat catre Milano; din pacate vremea nu a tinut cu noi si nu am reusit sa vizitam acest loc minunat. In acest an, de ziua lui Alex am vrut sa ii fac un cadou mai special, asa ca am inceput sa fac un mic research cu cateva saptamani inainte de aniversarea lui. Voiam sa fie o surpriza completa, motiv pentru care eu m-am ocupat de tot – de la cazare, la bilete de avion si chiar impachetat bagajul. El a aflat unde merge in aeroport, cand am ajuns la poarta de imbarcare.

Lacul Como atractii turistice

Am intrebat zilele trecute Cosanzenele de pe Instagram ce ar vrea sa stie despre aceasta scurta vacanta; am adunat cele mai populare intrebari si am incercat sa raspund cat mai detaliat astfel incat acesta sa fie un ghid cat se poate de complet pentru fetele care isi doresc sa ajunga in Lacul Como.

Asadar, zic sa ne apucam de treaba si sa incepem cu cel mai important aspect: transportul.

Cum ajungi in Lacul Como?

Cel mai simplu mod pentru noi a fost cu avionul si apoi cu masina. Pentru ca nu aveam foarte mult timp la dispozitie si voiam sa vedem cat mai multe locuri, am decis sa inchiriez o masina pe care sa o preluam dintr-un loc cat mai apropiat de aeroport (greseala mea este ca am inchiriat cu doua zile inainte de plecare, iar costul a fost destul de mare – in jur de 1200 de lei pentru 3 zile; insa cu cat inchiriezi masina mai devreme, cu atat pretul va fi mai micut). Compania aleasa a fost Centauro (stiam de ei, am mai inchiriat masini si cand am fost in Sardinia si in Malaga si am vrut sa merg la sigur). La aeroport ne astepta microbuzul Centauro (este fix la iesire), care ne-a dus la sediul lor pentru a prelua masina inchiriata. Eu am optat pentru un Fiat 500 (pentru ca… Italy), insa cum aceasta este cea mai ceruta masina, cand am ajuns sa o ridicam ne-au spus ca nu o mai au in garaj si ca putem alege intre un Fiat Panda si un Ford (nu stiu de care, tot micut). Am luat Fiatul 🙂

Cum mai poti ajunge la Lacul Como: daca ai mai mult timp la dispozitie, poti merge si in Milano pentru o zi pentru a te bucura de vibe-ul orasului, dupa care poti lua trenul catre Como. Calatoria dureaza in jur de 40 de minute, iar pretul variaza – daca vrei sa mergi cu Eurocity platesti in jur de 15 euro biletul doar dus, in timp ce la Regionale pretul este de doar 5 euro. Mai multe detalii cu privire la pret si program gasiti pe Trenitalia.

lacul como transport

Sfat: Cum alegi cele mai potrivite bilete de avion?

Foarte simplu: intri pe Skyscanner, introduci datele si aeroportul pe care vrei sa aterizezi, iar acest program iti calculeaza cele mai bune rute. Aici recomand sa fiti foarte atente la orele de plecare si, bineinteles, de intoarcere. Eu prefer sa dau un pic mai mult pe biletul de avion si sa stiu ca pleaca la prima ora a diminetii decat sa platesc mai putin, sa ajung spre pranz sau chiar seara si sa platesc degeaba inca o noapte de cazare.

Cum gasesti cazarea potrivita?

Aceasta a fost (cel mai probabil) ultima iesire din tara in doi din acest an si ne-am dorit cateva zile relaxante si linistite, in care sa ne incarcam bateriile, motiv pentru care am cautat destul de mult o cazare care sa indeplineasca aceste conditii. Am vrut o priveliste frumoasa intr-o zona populara, insa departe de zgomotul turistilor, asa ca am evitat hotelurile (nici nu prea mai erau locuri pentru ca era un festival in perioada in care am mers noi) si mi-am indreptat direct atentia catre airbnb – unde am gasit un apartament cu una dintre cele mai frumoase privelisti pe care le-am vazut.

Ne-am cazat la Casa Tulipano, in Perledo, un satuc situat deasupra Varennei, unul dintre cele mai populare orasele din Lacul Como. Apartamentul este unul spatios, cu un living foarte mare, dormitor cu pat matrimonial, o bucatarie echipata cu de toate (de la plita cu inductie la masina de spalat vase si espressor), insa cireasa de pe tort a acestui loc este terasa care te indeamna sa stai acolo, sa day play melodiilor zen de pe Spotify si sa visezi cu ochii deschisi admirand paradisul din fata ochilor.

lacul como cazare

Doua minusuri ar fi la aceasta cazare:

– internetul nu prea merge – apartamentul fiind pozitionat destul de sus, pe deal, reteaua de net este la pamant (si aici nu vorbim de Wifi-ul locatiei, ci de date mobile – totul se incarca foarte greu si aveam nevoie de cateva minute pentru a posta o poza pe Instagram). Dar sa stiti ca nu m-am plans foarte tare, am profitat de aceasta perioada si am facut un mic detox de social media care mi-a prins destul de bine.

– ca sa ajungi in Varenna sau sa mergi din Varenna in Perledo ai de coborat, respectiv urcat, un drum cu mici dealuri si trepte. In perioada rece cred ca este numai bun un astfel de exercitiu… insa la 36 de grade Celsius, sa urci timp de 45 de minute, fara niciun pic de umbra, cu soarele batandu-ti fix in crestetul capului, e ca si cum te-ai condamna de una singura la insolatie. O singura data am facut acest drum (coborare si urcare), iar la urcare secunda cu secunda m-am felicitat pentru ca nu m-am zgarcit la banuti si am inchiriat pana la urma masina :))

Ce am mancat in Lacul Como?

Nu suntem genul care sa manance foarte des pe la restaurante; imi place tare mult sa gatesc, sa experimentez cu mancarea si sa incerc noi retete, si destul de rar ajungem sa luam masa in oras. Stiind ca urma sa mergem intr-un loc foarte turistic si ca cel mai probabil vom gasi mancare nu tocmai sanatoasa, inainte de a ajunge in Varenna, am trecut pe la un supermarket, de unde ne-am aprovizionat cu fructe, legume si alte alimente pe care sa le gatim la cazare. Am mancat de doua ori in oras – o data imediat ce am ajuns in Varenna – era Festivalul Lacului si se adunasera oameni cu food trucks (eu mi-am luat kurtos kalacs sarat umplut cu rosii, branza feta si ceapa, iar Alex a ales fructe de mare crocante) – iar a doua oara in Brunate, unde ne-am luat paste si risotto. In schimb, mesele noastre au fost foarte colorate si sanatoase.

lacul como restaurante

Cum am reusit sa facem Lacul Como in doar trei zile?

Intotdeauna cand mergem in vacanta suntem dornici sa facem si sa vedem cat mai multe. Ne trezim cu noaptea in cap si ajungem la cazare seara, cat mai tarziu.

Am incercat sa gasesc o varianta pentru a profita la maximum de cele trei zile, asa ca am ales Wizz Air la dus (decolare la 7:05), iar intoarcerea a fost cu Ryanair (decolare la 18:45). Asa am avut trei zile full de care sa ne bucuram.

Prima zi in Lacul Como: Mandello del Lario, Varenna, Perledo, Orrido di Bellano, Verceia

Dupa ce am intrat in posesia masinii si am facut cumparaturile, ne-am indreptat catre Como. Drumul este foarte fain, uneori cu serpentine, insa la fiecare pas dai de o priveliste care iti taie respiratia. Am facut opriri dese pentru ca am vrut sa ne si plimbam si sa ne bucuram de natura.

In Mandello del Lario este un parc foarte dragut, plin de verdeata si de flori, si cu o plaja incredibil de frumoasa (nu ascultati ce zic altii, luati-va costumul de baie! Eu nu l-am luat si nici nu am avut de unde sa cumpar).

lacul como obiective turistice

Dupa ce ne-am cazat, am urcat din nou in masina si am mers la Orrido di Bellano, un loc mai ascuns de care putina lume stie. Intrarea este 4 euro, iar drumul este unul foarte scurt, printre pereti inalti de stanca si cascade puternice. A fost o experienta destul de interesanta si chiar racoritoare.

Lacul Como Orrido di Bellano

Seara noastra s-a incheiat cu o plimbare cu masina in continuarea Lacului, pana la Verceia, apoi am luat-o la pas prin frumoasa Varenna (am luat toate stradutele la rand cautand o pizza italiana, de la mama ei, dar nu am gasit) si, bineinteles, cu o cina pe balconul nostru romantic unde am fost rasfatati cu cel mai frumos apus.

lacul como bellagio

A doua zi in Lacul Como: Bellagio si Varenna (din nou)

Pentru ca aceasta era singura zi plina in zona Como din minivacanta noastra, ne-am trezit dis de dimineata, ne-am bucurat de un mic dejun pe cinste si de o cafea delicioasa in timp ce ochii nostri aveau vedere catre Paradis, ne-am echipat si am plecat catre Varenna. Drumul… o minunatie. O coborare de vreo 15-20 de minute cu o priveliste de te facea sa zambesti non stop si sa te intrebi daca acest loc chiar exista.

Lacul Como Varenna

Am luat feribotul pentru o excursie in Bellagio, perla Lacului Como. Preturile sunt destul de accesibile, iar programul este afisat in fiecare terminal (din cate tin eu minte, vin din juma in juma de ora sau chiar mai des). Programul pentru ferry si alte detalii pot fi accesate pe site-ul acesta: lakecomotravel.com

Vile superbe, leandri la fiecare pas, oameni cu zambetul pe buze, casute colorate, stradute pe care sa te pierzi, Bellagio este oraselul in care ti-ai dori sa te mai intorci cel putin o data in viata.

lacul como bellagio

Locuri minunate din Bellagio:

– Punta Spartivento, aici este punctul final al peninsulei;
– zona de promenada de pe langa lac, care are o priveliste ce pare pictata;
– Villa Melzi si Villa Serbelloni (gradinile sunt absolut superbe);
– orice straduta din acest oras este magica.

Spre seara ne-am intors in Varenna, unde am reusit sa facem alti cativa kilometri doar plimbandu-ne (fara harta, fara vreun plan, doar ne-am lasat purtati de pasi).

Locuri minunate din Varenna:

– gradinile din Villa Monastero;
– biserica San Giorgio;
– Castello di Vezio (am vrut sa ajungem aici, era la 2 pasi de noi, insa furtuna ne-a stricat un pic planurile);
– Passeggiata degli Innamorati;
– toate stradutele.

lacul como varenna

Seara ne-am bucurat de o cina linistita luata in fata celui mai frumos apus surprins pana acum si am asistat la un spectacol cu artificii organizat cu prilejul Festivalul Lacului, ce au aprins cerul timp de 45 de minute.

A treia zi in Lacul Como: Menaggio, Como, Brunate, Faro Voltiano, Lecco

A treia zi a fost ziua plecarii pentru noi. Planul a fost sa vedem cat mai mult din aceasta zona minunata, asa ca imediat ce ne-am trezit ne-am facut micul dejun si cafeaua, ne-am luat ramas bun de la casuta, ne-am urcat ghiozdanele in masina si am pornit la drum. Am coborat in Varenna, de unde am luat ferry catre Menaggio astfel incat sa ajungem pe celalalt mal al lacului si sa exploram tot ce aveam pe lista.

Vile de vizitat in aceasta zona: Villa Balbianello si Villa Carlotta.

Sfat: Pentru a nu sta la coada, mergeti sa vizitati vilele si gradinile acestora seara, inainte de inchidere. Sunt destul de aglomerate in special in weekenduri.

Nu am stat deloc in Como (dupa ce vezi minunatiile de Bellagio si Varenna, Como ti se pare un oras mult prea aglomerat, agitat, incarcat, iar noi suntem mai mult atrasi de natura), ci ne-am continuat drumul catre Brunate. Desi puteam lua funicularul, Alex a propus sa se distreze conducand (chiar daca masinuta avea doar 69 de cai) putin pe stradutele mega inguste si extrem de inclinate (recunosc, mi-au tremurat si mainile si picioarele incat nici macar nu am pus mana pe telefon) si in scurt timp am ajuns intr-unul din cel mai inalte puncte din Lacul Como. De aici am mai urcat putin pana la Faro Voltiano (biletul de intrare costa 2 euro de persoana), unde am descoperit ca mi-este frica nu doar de serpi, ci si de inaltimi.

lacul como Faro Voltiano

Aici am luat si prima masa la restaurant. Am poposit la Mama Gina, un loc din care nu iti mai doresti sa mai pleci si nu neaparat datorita mancarii (desi pastele au fost destul de bune), ci pentru privelistea cu care ne-am clatit ochii timp de cel putin o ora.

Important! In aceasta zona telefonul tot isi schimba reteaua, trecand de la Italia la Elvetia intr-o secunda (pentru a nu va incarca factura – desi este membru UE, in Elvetia nu se aplica aceleasi tarife reduse in telecomunicatii-, inchideti datele mobile).

Coborarea din Brunate a fost si mai amuzanta (daca ne intalneam cu o masina pe drum, trebuia sa oprim cat mai aproape de marginea prapastiei sau, daca eram fix intr-o curba, sa dam putin cu spatele pentru a ii face loc sa treaca). Ajunsi in Como, ne-am dat seama ca inca mai avem timp sa mai facem o scurta plimbare, asa ca am pornit catre Lecco, un orasel care, din punctul meu de vedere, are o priveliste putin diferita de tot ce vezi in jurul Lacului Como – leandrii sunt inlocuiti de copaci verzi inalti si frumos tunsi si parca muntii sunt putin mai stancosi.

O ora si o salata mare de fructe cumparata de la un bar de langa ne-a fost de ajuns pentru a ne incarca bateriile pentru cateva ore de zbor.

lacul como lecco

Locuri minunate din Lecco:

– Villa Manzoni;
– Lungolago di Lecco
– Piani D’Erna;
– Ponte Azzone Visconti.

Din Lecco am plecat direct catre Bergamo, unde ne-am luat ramas bun de la masina inchiriata si am sarit in microbuz care ne-a lasat direct la aeroport. De aici ne-am indesat sacosele cu ulei de masline pentru intreaga familie, am savurat un platou cu burrata, prosciutto si dulceata de smochine si ne-am urcat in avion cu zambete largi, frunti descretite, inimi fericite si suflete linistite, promitandu-ne sa traim mai des La Dolce Vita.

Cosanzene Lacul Como

Comments

comments